Otwarcie Poradni Dietetycznej

Informujemy, że w naszym szpitalu otwarto PORADNIĘ DIETETYCZNĄ.

To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.

Poradnia oferuje konsultacje dietetyczne, dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Konsultacje prowadzić będzie Pani dietetyk Monika Kozioł, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach o kierunku dietetyka z wieloletnim doświadczeniem w prowadzeniu pacjentów z otyłością i chorobami metabolicznymi. Pani Dietetyk pomoże w opracowaniu planu żywieniowego, który wspomoże leczenie różnych schorzeń oraz poprawi ogólne samopoczucie.

Zapraszamy do rejestracji pod numerem telefonu – 17 240 47 56

Koszt wizyty – 100 zł (porady dietetyczne nie są objęte refundacją NFZ)

Poniżej przedstawiamy szczegółowy opis konsultacji dietetycznych

WIZYTA PIERWSZORAZOWA

1. Rozmowa wstępna (wywiad dietetyczny) oraz zebranie pomiarów (waga, wzrost, obwody)

Dietetyk przeprowadzi szczegółowy wywiad, aby poznać nawyki żywieniowe pacjenta, jego styl życia, preferencje żywieniowe, ewentualne choroby przewlekłe, alergie, nietolerancje pokarmowe i cele dietetyczne.

2. Edukacja żywieniowa:

Dietetyk przygotuje kompleksową edukację na temat zasad zdrowego żywienia, zasad żywienia w chorobach dieto zależnych, tłumacząc, jak powinny wyglądać posiłki, jak je komponować, jak wybierać produkty, jak czytać etykiety.

Dietetyk wyjaśni zasady żywieniowe, które będą pasować do stylu życia pacjenta, oraz jego choroby.

Dietetyk zaproponuje strony internetowe i aplikacje, gdzie pacjent znajdzie przykładowe jadłospisy, przepisy i inspiracje do zdrowego gotowania. Pacjent otrzymuje także materiały edukacyjne oraz dzienniczek żywieniowy podczas wizyty.

Dietetyk omówi z pacjentem metody, jak utrzymać motywację do zmiany nawyków żywieniowych, wyznaczając kroki do osiągania celów i monitorowania postępów. Zostaną również określone, na jakie trudności pacjent może natrafić i jak sobie z nimi radzić.

WIZYTA KONTROLNA:

1. Ocena postępów:

Na każdej wizycie kontrolnej dietetyk oceni na podstawie wywiadu oraz wypełnionego dzienniczka żywieniowego, a także na podstawie pomiarów, jak pacjent wdrażał zalecenia i jakie zmiany zauważył w swoim zdrowiu, samopoczuciu i stylu życia.

Dietetyk wyznaczy konkretne cele do osiągnięcia w kolejnych tygodniach, biorąc pod uwagę dotychczasowe postępy.

2. Edukacja uzupełniająca:

W zależności od postępów, dietetyk przekaże dodatkową wiedzę na temat bardziej zaawansowanych aspektów zdrowego żywienia czy żywienia w chorobie.

Przeszukuj stronę

Treść | Menu | Dostępność