Klauzula informacyjna
Dodano 25.06.18, ostatnia modyfikacja 25.06.18
Informacja dla Pacjentów
dot. zbierania i przetwarzania danych osobowych 
 
 
Administrator danych osobowych: 
Administratorem danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Leżajsku, ul. Leśna 22,
37-300 Leżajsk, tel. (17) 24 04 700,
sekretariat@spzoz-lezajsk.pl
 
Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych osobowych: 17 2404763
 
Podstawa prawna i cel przetwarzania danych osobowych:
Dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 9 ust. 2 pkt h)  Rozporządzenia z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych – dalej „Rozporządzenie”) w związku z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia
15 kwietnia 2011r. o działalności leczniczej oraz art. 24 ustawy z dnia 6 listopada 2008r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta w celu udzielania świadczeń zdrowotnych. Podstawą przetwarzania danych w zakresie, jaki jest niezbędny dla ochrony żywotnych interesów pacjenta może być również art. 6 ust. 1 lit d RODO. W zakresie jakim przetwarzanie obejmuje dane szczególnych kategorii, podstawą prawną przetwarzania danych jest art. 9 ust. 2 lit. c i h RODO    

 
Przewidywane kategorie odbiorców:
Odbiorcami danych osobowych Pacjenta będą osoby zatrudnione przez Administratora oraz podmioty wymienione w art.26 ust. 1, 2,3 ustawy z dnia 6 listopada 2008r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, podmiotom, którym powierzono udzielanie świadczeń zdrowotnych w ramach umów podwykonawstwa, podmioty serwisujące systemy informatyczne oraz urządzenia medyczne archiwizujące dane, podmioty dostarczające oprogramowanie wykorzystywane w celu przetwarzania danych.
 
Przekazanie danych do państwa trzeciego;
Przekazanie danych osobowych do państwa trzeciego może nastąpić w oparciu o art. 49 ust. 1 pkt e Rozporządzenia (celem ustalenia, dochodzenia, ochrony roszczeń wynikających z polisy ubezpieczeniowej).
 
Okres przechowywania danych osobowych:
Dokumentacja medyczna przechowywana jest zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 6 listopada 2008r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta tj. przez okres 20 lat, z wyjątkami określonymi w ust. 1 tej ustawy.
 
Prawo dostępu do danych osobowych:
Pacjentowi przysługuje prawo do żądania od administratora potwierdzenia czy przetwarza jego dane osobowe, a jeżeli ma to miejsce  prawo do uzyskania dostępu do tych danych  oraz informacji  o celach przetwarzania danych, kategoriach odbiorców danych, planowanym okresie przechowywania danych, prawie sprostowania danych i ich usunięcia po okresie archiwizacji, prawie do wniesienia skargi do organu nadzorczego, fakcie przetwarzania danych w sposób zautomatyzowany, a także uzyskania kopii danych osobowych podlegających przetwarzaniu.
 
Prawo do sprostowania danych:
Pacjent ma prawo do żądania niezwłocznego sprostowania dotyczących go danych osobowych, które są nieprawidłowe. Pacjent ma również prawo do żądania uzupełnienia niekompletnych danych osobowych, w tym poprzez przedstawienie dodatkowego oświadczenia.
 
Prawo do usunięcia danych:
Pacjent ma prawo do żądania od Administratora niezwłocznego usunięcia dotyczących go danych osobowych po upływie okresu archiwizowania, ustalonego na podstawie art. 29 ustawy z dnia 6 listopada 2008r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta.
 
Prawo do ograniczenia przetwarzania oraz prawo do przeniesienia danych osobowych
Pacjent ma prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych oraz ich przeniesienia jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
 
Administrator danych nie będzie stosował zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania.
 
Informacja czy podanie danych jest obowiązkiem ustawowym czy umownym:
Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym i Pacjent jest zobowiązany do ich podania na podstawie art. 25 ustawy z dnia 6 listopada 2008r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta oraz § 12 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015r. w sprawie rodzajów, zakresu i wzorów dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania.
 
Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego:
W razie naruszenia przez Administratora przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych przysługuje Pacjentowi prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Wybierz poprzedni miesiąc lipiec 2018 Wybierz następny miesiąc
PN WT ŚR CZ PT SB ND
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.
[zamknij]